Liget Óvoda

Liget Óvoda bemutatkozása


Óvodánk a - LIGET ÓVODA -Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda egyik tagóvodája, a város külső területén egy Általános Iskola mellett vagyunk megtalálhatóak.


Nevünket a nagy területű, fás-bokros biztonságos udvarunkról kaptuk, melyben változatos mozgásfejlesztő játékok találhatóak.


Harmadjára nyertük el a Zöld Óvoda címet-, melynek hozadékaként kerti tó, lepkekert, vadvirágos rét, sziklakert, konyha és fűszerkert, csodaút, csodakapu díszíti az udvarunkat. A gyermekeket a környezettudatos  életre, és a természet tiszteletére és szeretetére neveljük közvetlen megtapasztalási lehetőségeket biztosítva. Példamutatással, közös tevékenységgel mutatunk a gyerekeknek utat a környezettudatos életre (szelektív gyűjtés, elemgyűjtés és újrahasznosítás a csoportszobákban, folyosókon). Madárbarát óvodaként az állatok szeretetére, tiszteletére és védelmére készítjük fel a gyerekeket. A madarak etetése, gondozása télen - nyáron (madáritatók, madárfürdők elhelyezése, lepkeitatók, bogárvárak, lepkekert) elhelyezésével. A levágott füvet, lehullott leveleket avarként gyűjtjük össze egy kupacba ami a bogarak, rovarok lakóhelyeként szolgál. Nagyítóval szemléljük meg életüket és testfelépítésüket. Biztonságos óvoda címmel a közlekedés alapvető szabályaival ismerkedhetnek meg a gyermekek a kresz pályánkon (rollerrel, futóbiciklivel, bobocarral ).


Helyi Pedagógiai Gyakorlatunkban kiemelten fontos szerepet kapott a környezeti nevelés, mozgás. Ápoljuk a hagyományokat, jeles ünnepeket és a magyarság megismerésének (hungarikumok) fontosságát erősítjük. Az óvodában dolgozó pedagógusok fele szakvizsgázott, szakmai továbbképzéseken folyamatosan veszünk részt, szeretünk újat tanulni, azt átadni a gyermekeknek. A pedagógiai munkát segítő dajka nénik a szakmai munkánk szerves részei, aktívan bekapcsolódva a csoportok mindennapi életébe (növények gondozása, naposi munka). Minden csoportszobában van számítógép internetes eléréssel, melyet a mindennapok során használunk (megfelelő szabályok mellett a gyerekek fejlesztő játékot játszhatnak az adott témához kapcsolódva, altatás alatt relaxációs zene hallgatása, oktató videók, cd-k meghallgatása, megnézése). Projekt
módszerrel dolgozunk, melyben a gyerekek ötletei, megfigyelései, érdeklődésüknek megfelelően együtt-velük tervezzük meg az óvodai élet mindennapjait. A projekteknél felmerülő kérdésekre is az internet világában
keresünk az azonnali válaszokat a gyerekekkel. Minden csoportszobában található számítógép, internetes elérési lehetőséggel.
Tehetség ígéretek felismerésével a gyermekeket tehetség műhelyekben fejlesztjük: mozgás (foci,- műfüves focipálya, gyermek aerobik), kézművesség (praktikusság és a hagyomány megőrzése), dráma (mesélés zene, báb).


Jelenleg a TESCÓ- pályázatán nyertünk, melyből a veteményes és gyógynövény magas ágyást szeretnénk megvalósítani, amit majd a gyerekekkel közösen ápolunk és gondozunk, ezzel a közvetlen megtapasztalási lehetőséget biztosítva részükre.


Jövőbeni terveink között szerepel az Örökös Zöld Óvodai cím elnyerése, és a BLUM (szakmai módszertan) szakmai képzés elvégzése, melyben a művészetek, művészeti tevékenységek megismerésével fogjuk szakmai munkánkat megújítani.

Képek Óvódánkról