Aprónép Óvoda

Óvodánk, a város központi részén helyezkedik el, jó a megközelíthetősége. A bölcsőde szomszédsága, több munkahely közelsége, valamint a helyi autóbusz járat közeli megállójának köszönhetően, a város minden részéről érkeznek hozzánk gyermekek. Óvodánk 1978. szeptember óta működik, középiskolai kollégiumból alakították át óvodai célra.

Óvodánk épületét, udvarát, berendezését oly módon alakítottuk ki, hogy szolgálja a gyermekek biztonságát és kényelmét. Udvarunk hatalmas, fás, virágos, jól felszerelt, rendezett. A város sík földrajzi fekvésétől eltérő kuriózumként kicsiny domboldal található rajta, mely télen szánkózásra alkalmas.

A csoportoknak külön udvarrésze van, melyen külön homokozó, testméreteiknek megfelelő kombinált fa játékok, mászókák és egyéb mozgásra inspiráló játékok találhatók. A babaház, a kerti házikók, a betonozott terület, a járda sokféle tevékenység megvalósítására ad lehetőséget. 3 csoportunk vegyes életkorú, két épületben helyezkedik el, valamennyi különbejáratú, minden csoportnak külön öltözője, mosdója van. Ez jól biztosítja a folyamatosságot, rugalmasságot, a feladatok nyugodt ellátását.

Csoportszobáink tágasak, s az óvónői kreativitás eredményeként hangulatosak. Az épületben tornatermet alakítottunk ki a mozgás megszerettetésére. Az óvodánkat reprezentáló családok szociokúltúrája, életmódja átlagos, a hajdúszoboszlói mikro réteget képviseli. A hátrányos helyzetű gyermekek száma alacsony, a gyermekek gondozottak, a szülők nevelési felfogása általában gyermekközpontú. A személyi feltételek kialakításában arra törekszünk, hogy az óvoda alapvető feladatai - az óvó-védő, -nevelő -személyiségfejlesztő, -szolgáltató funkciója - maradéktalanul érvényesüljenek.

Óvodánk 3 csoportjában 6 óvodapedagógus, akik közül 2 fő szakvizsgával rendelkezik, és 4 dajka látja el a feladatokat. 1 fő részmunkaidős udvaros gondoskodik az esztétikus, balesetmentes környezetről. Óvodapedagógusaink nagy gyakorlattal rendelkeznek, akik készek a megújulásra, a nevelési értékek megőrzésére. Dajkáink szakképesítéssel rendelkeznek.

Programunk megvalósításában a dajkát közvetlen segítőnek tekintjük, kapcsolatuk az óvónőkkel partneri. Munkánk során az a célunk, hogy minden gyermeket önmagához mérten fejlesszünk. Hitvallásunk, hogy a gyermeki személyiséget tisztelet, elfogadás és szeretet övezze. Mindennapjaink során változatos tevékenységi formákat biztosítunk a gyermekek számára, képességeik kibontakoztatása érdekében.

Hisszük azt, hogy gyermek a tevékenység során fejlődik legjobban, különös tekintettel, a mással nem helyettesíthető játékban.